Laat je iPhone of iPad vandaag nog repareren.

Service en kwaliteit!
Laat je iPhone of iPad vandaag nog repareren.

Problemen met je iPad? We helpen je graag!

Service en kwaliteit!
Problemen met je iPad? We helpen je graag!

Waar moet je op letten bij Refurbished iPhones!

Een vrijwel nieuwe iPhone voor 450 euro: hier moet je op letten bij refurbished telefoons

De markt voor zogenoemde refurbished smartphones, waarbij een tweedehands toestel weer zo goed als nieuw verkocht wordt, is groeiende. Zeker sinds er een keurmerk voor refurbished elektronica in het leven is geroepen. Maar wat is het verschil tussen refurbished en ‘gewoon’ tweedehands en waar moet je als consument rekening mee houden als je zo’n gsm aanschaft? ,,Het is inmiddels absurd om meer dan 1000 euro neer te tellen voor een smartphone.”

 

Forza in Breda is een van de grootste bedrijven met refurbished elektronica in Nederland. Hier worden gebruikte toestellen gecontroleerd en opgelapt. Dat gaat veel verder dan het vervangen van scherm en de batterij, legt Jan-Willem van Dijk, directeur van Forza, uit. ,,Als wij een toestel binnenkrijgen, wordt hij op zeker 50 punten gecontroleerd.”

Forza richt zich uitsluitend op Apple, een zeer interessante markt, aldus Van Dijk. ,,Nieuwe Apple-producten zijn erg duur. Voor een nieuwe iPhone moet je zo 1000 euro of meer neertellen. Het is eigenlijk absurd om zoveel geld aan een telefoon uit te geven. Een iPhone van een jaar daarvoor voor de helft van die prijs kan dus zeer interessant zijn.”

Mensen die nu voor refurbished kiezen, doen dat dan ook voor de prijs. ,,Dat is het belangrijkste argument. Op de tweede plaats staat, met afstand, duurzaamheid. Een nieuwe smartphone produceren is immers behoorlijk milieuvervuilend.”

Forza koopt de tweedehands toestellen aan in de Verenigde Staten. ,,Amerika is het Apple-land bij uitstek. Er heerst ook een sterke inruilcultuur. Grote providers bieden klanten een gratis iPhone aan, die je na een of twee jaar weer mag inruilen voor een nieuw exemplaar. Daarom komen er jaarlijks tientallen miljoenen refurbished iPhones terug naar de provider. Wij kopen deze in nadat de data professioneel en grondig is verwijderd.”

Elke iPhone, iPad of MacBook (goed voor respectievelijk 85, 10 en 5 procent van de omzet), wordt door een robot minutieus gecontroleerd op 50 punten. Springt het groene lampje aan na deze controle? Dan is de smartphone goedgekeurd en mag hij door naar een klant. Bij een rood signaal vervangen de medewerkers het betreffende onderdeel en wordt de iPhone opnieuw gecontroleerd. Als er geen redden meer aan is, gaat de iPhone terug naar de Amerikaanse provider.

 

Keurmerk

Wat is nu het verschil tussen refurbished en gewoon tweedehands? Juist om het kwaliteitsverschil aan te geven, is er sinds maart dit jaar een keurmerk. Alleen de aanbieders die een iPhone op de aangegeven 50 punten kunnen controleren met een robot (zoals Forza doet), of zogenoemd Apple certified en de Apple-programma’s hebben, komen in aanmerking voor dit keurmerk. Ook moeten de bedrijven financieel gezond zijn, mede om die tweejarige garantie op het apparaat te kunnen garanderen. 

,,Van elke controle is een rapport beschikbaar dat de klant kan opvragen. Hij kan zo zien hoe zijn toestel heeft gepresteerd op de verschillende punten. Er wordt niet veel naar gevraagd, maar het is fijn om aan te kunnen tonen dat dit keurmerk geen wassen neus is”, aldus Van Dijk.

Voor het keurmerk sprong alles en iedereen op de kar, zegt hij. ,,Ook cowboys en zogenoemde repairwinkels. Zij noemen hun aanbod ook refurbished, terwijl ze hoogstens een onderdeel vervangen en met een doekje over het scherm gaan. Ook bieden ze geen twee jaar garantie en worden geen nieuwe accessoires toegevoegd. Het is dus een totaal ander product. Dat geldt ook voor een consument die zijn smartphone aanbiedt op tweedehandssites en daar ‘refurbished’ bij zet, terwijl er niets aan dat toestel is gedaan. Als alles onder dezelfde noemer wordt verkocht, waarbij de een wel kwaliteit levert en de ander niet, houdt refurbished altijd een slechte naam.” 

Het keurmerk heeft dat positief veranderd, zo tonen de omzetcijfers van Forza. Deze is met tientallen procentpunten gestegen. ,,Dat keurmerk maakt voor mensen echt het verschil. Ze zijn niet langer bang voor defecten of andere problemen”, zegt Van Dijk. De Nederlandse markt bestaat voor 6 procent uit refurbished Apple-toestellen, ten opzichte van het totale aanbod aan smartphones.

,,Tegelijkertijd zien we dat de markt voor nieuwe smartphones krimpt. Mensen stellen een aankoop langer uit en de aanpassingen op een nieuw toestel stellen ook steeds minder voor. Bij een iPhone worden standaard twee dingen aangepast: een sterkere processor en een verbeterde camera. Dat is miniem en mensen vragen zich steeds vaker af of ze daar 500 euro extra voor over hebben.”

 

Let op deze punten bij aankoop

• Vergelijk de prijzen op verschillende webshops. Te goedkoop betekent niet veel goeds. Bij Forza kost een iPhone van een jaar oud ongeveer de helft van de nieuwprijs. Het ligt er ook aan of er gebruikssporen zijn.

• Zijn er gebruikssporen? Een refurbished iPhone is van binnen helemaal getest en 100 procent, maar van buiten zijn er gradaties. Het gaat dan puur om krasjes of butsen. ,,Het verschil tussen A (zo goed als nieuw) en de C-gradatie is zo’n 60 euro. Maar als je er een schermhoes en -beschermer bij koopt, zie je die krasjes niet meer. Zo’n toestel geeft dus de beste prijs-kwaliteitverhouding.”

• Let op het keurmerk. De naam ‘refurbished’ wil nog altijd niet zeggen of het toestel daadwerkelijk als nieuw is. Er moet een keurmerk bij staan. 

• Heeft de webshop zelf ook een keurmerk? Neem de reviews ook eens door en bekijk ook hoe de winkel omgaat met klachten.

• Telefonische bereikbaarheid: hoeveel uur per dag is een aanbieder telefonisch en per chat bereikbaar (bij dubieuze partijen is dit ‘alleen per chat’ of slechts een beperkt aantal uren per dag).

• Is de verzending van de smartphone gratis en heb je retourrecht van zeker veertien dagen na aankoop?

• Voorkom ‘Chinese rotzooi’ (fake iPhones): Chinese handelaars staan er bekend om dat ze de meest gehavende iPhones voor weinig geld opkopen en daar dan aan gaan knutselen. Het cosmetische resultaat is een iPhone zonder krasjes. Nieuwe voorzijde, nieuwe achterzijde en onderdelen die zijn vervangen. Dit worden fake iPhones, waarbij onderdelen ontbreken en problemen met de hardware bijna zeker zijn.